APK

APK

APK keuring

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is een in Europa verplichte keuring. APK moet de veiligheid in het verkeer verbeteren en moet het milieu beter beschermen. Volgens de wet moet een auto eens per jaar gekeurd worden, vanaf het vierde levensjaar.

 

APK zegt niets over betrouwbaarheid van de auto

Overigens is een APK in feite niets meer dan een momentopname en zegt het niets over de duurzaamheid van de auto. Koop je een auto die APK gekeurd is, dan wil dat niet zeggen dat je ook een sterke en betrouwbare auto koopt. Het is dus belangrijk om behalve de APK-keuring regelmatig onderhoud aan je auto te laten plegen. Tijdens een APK worden remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie bekeken. Daarnaast wordt het uitlaatgas gecheckt en wordt ook een nadere blik geworpen op het voertuigbewijs, het identificatienummer van de auto en de brandstof die het gebruikt.

 

Impuls voor garagebedrijven

Hoewel een APK dus de verkeersveiligheid moet verbeteren en het milieu beter moet beschermen, werd aanvankelijk gedacht dat het vooral een impuls moest zijn voor de garagebedrijven. Want als een auto gekeurd moest worden, dan moest er immers vrijwel altijd wel iets aan de auto gebeuren en zo had de autogarage weer een nieuwe bron van inkomsten.

 

Uitstel van APK is niet mogelijk

Is de auto gekeurd, dan krijg je als eigenaar van de auto een keuringsrapport. Behalve de reparatie- en afkeurpunten, staan er ook adviespunten op het rapport vermeld. Dit zijn zaken die geconstateerd zijn die niet helemaal in orde waren, maar niet erg genoeg om de auto op af te keuren. Deze zaken dien je dus gedurende het jaar te laten repareren. Als je een oproep krijgt voor een APK, dan moet je de auto ook echt laten keuren. Uitstel is onmogelijk en rijd je in een auto die niet APK-gekeurd is, dan kun je een boete opgelegd krijgen.

 

RDW voert na kort de keuring altijd een aantal steekproeven uit

Als je auto gekeurd is en dit is gemeld bij het RDW, dan bestaat de kans dat er nog een steekproef komt door een RDW-controleur. Dit gebeurt steekproefsgewijs. Binnen anderhalf uur na de keuring krijg je de auto dus niet mee naar huis. Tenslotte voor de duidelijkheid: een APK is iets anders dan auto onderhoud. APK is slechts een momentopname en biedt geen garanties. En dus blijft frequent onderhoud van de auto gewoon erg belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *